Gyöngyös, a fesztiválváros

Minden város igyekszik valamivel egyedivé tenni magát, hogy kitűnhessen a hasonlók sorából. Ahhoz, hogy turisztikai vonzerővel bírjon, ugyancsak fontos, hogy tudjon magáénak egy vízpartot, természetvédelmi területet, borvidéket, felújítsa műemlék épületeit, építsen egy kellemes nyilvános teret. Ha ezek hiányoznak, vagy mind emellé, próbál teremteni saját számára egy kulturális, vagy gasztronómiai unikumot, - lásd Miskolci Operafesztivál, Kalocsai Paprika Napok, Bordal Világfesztivál Pécs, Mesterségek Ünnepe Budapest - hogy odacsalogassa a kultúrára, pálinkára, borra, dalra éhes idegeneket és nem utolsó sorban saját környezetében élőket. Ez szinte már gazdasági szempontból is szükségszerűvé vált.

 

Gyöngyös szerencsés ilyen szempontból, hiszen van bora, itt van az ország legmagasabb hegycsúcsa, és már 16 éve otthont ad egy rangos nemzetközi néptánc fesztiválnak.

Igaz, a rendezvény nem azzal a céllal született, hogy a fönti kívánalmakat megvalósítsa, sokkal inkább a táncot, a hagyományainkat és a kultúrát szerető emberek jóvoltából. Egészen pontosan egy emberre is visszavezethető, akit Diósgyőrből irányítottak az itteni váltógyárba. Zeltner Imre bácsi a gyárban „vetette el” azokat a magvakat, amiből a Vidróczki Néptáncegyüttes kinőtt, még az ötvenes évek végén. Az együttes Vidróczkiként 1962 óta gyönyörködteti műsorával Gyöngyös város kultúrabarát közönségét, melynek a Mátra Művelődési Központ adott otthont. 1969-ben indította útjára és rendezte meg kétévente a Vidróczki Néptáncegyüttes az intézménnyel közösen az Észak-Magyarországi Néptáncfesztivált.

Sikerét kihasználva kérték a szervezők 1994-ben a város vezetését, hogy támogassák a fesztivál nemzetközivé szélesítését. Így indult el az I. Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál. Létrehozták a Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítványt is, amely civil szerveződésként segíti a munkát.

Mára már kiemelkedő eseménnyé vált a fesztivál a város és térsége életében, 2008-tól már évente élvezheti a közönség. Külföldi táncosok minden földrészről voltak már, kivétel Ausztrália és Új-Zéland. A vendéglátó Vidróczki Néptáncegyüttes és az Borostyán Néptáncegyüttes minden alkalommal föllép. Eddig kb. 100 csoportot láthattunk 38 országból a 11 magyar táncegyüttessel kiegészülve: Anglia, Argentína, Ausztria, Albánia, Brazília, Belgium, Belorusszia, Bulgária, Ciprus, Chile, Grúzia Észtország, Fehéroroszország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, India, Indonézia, Izrael, Jugoszlávia, Kanada, Lengyelország, Litvánia, Macedónia, Montenegró, Németország, Nigéria, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Skócia, Svédország, Spanyolország Szardínia, Szerbia, Szicília, Szlovákia, Törökország, Tajvan, Ukrajna, Venezuela, Alba Regia, Bihari János Táncegyüttes, Duna Néptáncegyüttes, Jászság Népi Együttes, Matyó Együttes, Nógrád Táncegyüttes, Parádi Hagyományőrzők, Tisza Táncegyüttes, Tessedik Táncegyüttes, Romániából Kézdivásárhely magyar együttesei, valamint skót, cseh, horvát és magyar dudások. Meghívott nemzetek 2010-ben: Ausztria, Bulgária, Burját Köztársaság, Costa Rica, Kanada, Paraguay, Spanyolország, Srí Lanka, Tajvan. A 0. nap a Téka együttesé.


Fesztiválunk 2002-re kiérdemelte, hogy beléphessen a Néptáncfesztiválok Nemzetközi Szövetsége, a CIOFF tagjai közé. Ez a kitüntető cím elismerés és minősítés is egyben, mely garantálja a magas színvonalat.

A korábbi elnevezéstől eltérően, Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválként szerepelünk. Komplexebb tartalommal bonyolítjuk rendezvényünket, több szeletét megmutatva a népi kultúrának. Viselet kiállításokkal, az országban egyedüli dudástalálkozóval, népi iparművészeti vásárral, gasztronómiai bemutatóval, gyermekprogramokkal is várjuk vendégeinket.
 

dr. Birnbaumné Pintér Mária

 
A családbarát környezet tudatosításának és megerősítésének érdekében a magyar Kormány döntése alapján 2018 a Családok Éve lett ( http://csaladokeve.hu/ ). A kezdeményezéshez a családoknak szóló programjaival a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál is csatlakozott.

Rendezvények

Egyéb


Partnerség, társszervezeteink