A Mátrai Dudástalálkozó történetéről

A duda középkori általános elterjedésének idején nemcsak Európa királyi és fejedelmi udvarainak, hanem a magyar huszárságnak is kedvelt hangszere volt. Hazánk területén, mint népi hangszer, a pásztorgazdálkodást folytató tájegységeken terjedt el és maradt fenn a legutolsó évtizedekig. 1996-ban első alkalommal került megrendezésre Mátrafüreden. Az ötletadó és megvalósító Molnár Gusztáv hagyományőrző volt. Családjával és Gyöngyös Város Önkormányzatának támogatásával szervezte meg, így egy hagyományőrző fesztivál alapjait fektette le. A magyar dudások színe-java mellett vendégeink voltak a 75 tagú Lonach Highland Skót Hagyományőrző Együttes, a Jász Huszárbandérium, hagyományőrző együttesek, dudatanárok, hagyományőrző témák előadói. A második fesztivál programja is elkészült, azonban anyagi okok miatt nem valósulhatott meg. Molnár Gusztáv vetette fel, hogy az akkoriban kétévente megrendezésre kerülő néptánc fesztivál köztes éveiben lehetne helye egy ilyen rendezvénynek. A szervezőgárda azonban inkább a néptáncfesztivál programjait színesítette a találkozóval, először 2008-ban. Számos elismert hagyományőrző művész fogadta el meghívásunkat. A rendezvényen részt vettek skót vendégdudások is, műsorukkal új színt hozva a magyar dudakultúra életébe. A műsor végén vidám zenével vonultak át a résztvevők a néptáncfesztivál szabadtéri színpadához. 2009-ben már cseh és horvát vendégek is szerepeltek a találkozón. Ez évben a IV. Mátrai Dudástalálkozóra kerül sor.

2009-ben az elsők között kértük fesztiválunk minősítését. Eredménye a legmagasabb minősítést, a „Kiváló Minősítésű Folklór Fesztivál” cím, amelyre 150 néptánc fesztivál pályázhatott. 2008-tól él a fesztivál honlapja, ami nagyban megkönnyíti a tájékozódást a jelentkező csoportok számára a városról, a fesztiválról és a környék látványosságairól, bár még tökéletesítésre szorul. A fesztivál idején nemcsak táncaikkal, hanem egyéb kulturális bemutatóikkal is gyönyörködtetik a város lakóit a vendégcsoportok. Mindezek a tényezők bizonyítottan segítik a város idegenforgalmát is, a turisztikai programfüzetekbe is bekerültünk a 2010-es Fesztiválok éve kapcsán.

A nyitó- és záró gálánkon több mint ezer gyöngyösi és gyöngyös környéki néző élvezheti idegen népek kultúrája mellett saját folklórkincseinket. Környező települések is vendégül látják egy-egy fellépésre csoportjainkat. A hátrányos helyzetben lévőkre gondolva, idős otthonokban ingyenes műsort adunk. Nagy érdeklődésre tart számot a vasárnapi folkmise. Az egy hetes program koronája a záró felvonulás és a gála.

A szervezés, a csoportok kísérése, fogadása, szállásolása mind-mind körültekintő munkát igényel. Minden csoportnak van kísérője, több tolmácsa, akik mindenben a rendelkezésükre állnak. Mintegy száz ember segít bennünket ebben az időszakban, többszáz pedig élvezheti munkánk gyümölcsét.

2010 a Fesztiválok éve, a X. fesztivált rendezzük, 15 év telt el a kezdetektől. Folktúra - Több mint fesztivál címmel programjaink mellett kialakítottunk turisztikai ajánlatokat.

A gyöngyösi Gloria Sublimis Borrend megalakulásának 30. évfordulója és a városba meghívott Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége ünnepi közgyűlése is gazdagítja a kínálatot. Tüzes táncok – tüzes borok címmel, elindulnak a „borpincés” rendezvényeink. A Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet népi iparművészeti kiállítását láthatják a Fő Tér Galériában. „Egészség egy életen át” címmel a hétvége kínálatában ajánlunk egy egészségvédelmi szűrő programot. A Játékos tudomány - a fizika csodái interaktív kiállítás tartalmas programot ad kicsiknek - nagyoknak egyaránt.

Gyöngyös kulturális hagyományokban rendkívül gazdag, közülük a nemzetközi néptáncfesztivál a város legrangosabb, idegenforgalmi szempontból is jelentős, országosan, sőt nemzetközileg is jegyzett programsorozatává nőtte ki magát. Reméljük tartalmas kulturális és turisztikai élménnyel járulunk városunk hírnevének öregbítéséhez a fesztivál segítségével.

dr. Birnbaumné Pintér Mária
A családbarát környezet tudatosításának és megerősítésének érdekében a magyar Kormány döntése alapján 2018 a Családok Éve lett ( http://csaladokeve.hu/ ). A kezdeményezéshez a családoknak szóló programjaival a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál is csatlakozott.

Rendezvények

Egyéb


Partnerség, társszervezeteink