Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál

Városunkban nagy hagyománya van a néptáncnak, hiszen a Vidróczki Néptáncegyüttes 1962 óta gyönyörködteti műsorával Gyöngyös város kultúra barát közönségét.
1969-ben indította útjára a Mátra Művelődési Központ és a Vidróczki Néptáncegyüttes a évente megrendezésre kerülő Észak-Magyarországi Néptáncfesztivált.
Több megyéből, alkalmanként 10-12 tánccsoport lépett színpadra. Ennek sikerén felbuzdulva kérték a szervezők 1994-ben a város akkori vezetését, hogy támogassák a fesztivál nemzetközivé szélesítését, amihez megkapták a segítséget és az anyagi támogatást.
1994-től így útjára indult az I. Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál, Gyöngyös Város Képviselő-Testületének támogatásával.
Megszületett a Gyöngy Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány is, amely civil szerveződésként segíti a munkájukat.
A fesztivál kiemelkedő esemény a város életében, amelyet az önkormányzat is magáénak érez, és az a sok-sok civil segítő is, aki minden alkalommal megkönnyíti a szervezők munkáját tolmácsként, kísérőként. Ugyanígy a nézőközönség, akik már évente ehhez a rendezvényhez igazítják szabadságukat. A nyitó- és záró gála mindig tömött nézőtér előtt zajlik. A környező települések is versengnek a csoportokért, akik vidéki helyszíneken is fellépnek. Külföldi táncosok minden földrészről voltak már, kivétel Ausztrália. A vendéglátó Vidróczki Néptáncegyüttes természetesen minden alkalommal föllép és Gyöngyös másik néptáncegyüttese az Borostyán Néptáncegyüttes is.
cioof
cioof
cioof

Résztvevő országok

1994.

Izrael, Lengyelország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Törökország, Parádi Hagyományőrzők, Tisza Táncegyüttes, Jászság Népiegyüttes.

1996.

Albánia, Brazília, Franciaország, Görögország, Oroszország, Spanyolország, Tajvan, Tessedik Táncegyüttes, Jászság Népiegyüttes.

1998.

Anglia, Bulgária, Görögország, Grúzia, Hollandia, Jugoszlávia, Törökország, Duna Néptáncegyüttes.

2000.

Ciprus, Franciaország, Görögország, Litvánia. Macedónia, Portugália, Svédország, Szicília, Szlovákia, Törökország, Romániából Kézdivásárhely magyar együttese.

2002.

Észtország, Fehéroroszország, Franciaország, Görögország, Jugoszlávia, Lengyelország, Németország, Olaszország, Szlovákia két város táncosaival, Portugália, Törökország.

2004.

Argentína, Ausztria, Belgium, Észtország, India, Izrael, Kanada, Lengyelország két városból, Fehéroroszország, Románia, Spanyolország, Svédország.

2006.

Bulgária, Görögország, Nigéria, (Magyarországon élők), Montenegró, Portugália, Spanyolország, Szardínia, Tajvan, Bihari Néptáncegyüttes, Matyó Együttes.

2008.

Belorusszia ,Chile, Grúzia, India, Olaszország, Portugália, Skócia, Spanyolország, Szerbia, Szlovákia, Ukrajna, Alba Regia, Bihari János Táncegyüttes, Ördögszekér Néptáncegyüttes, Vidróczki Néptáncegyüttes.

2009.

Indonézia, Ciprus, Franciaország, Szibéri, Lengyelország, Törökország, (kerengő dervisek)Horvátország, Spanyol, Venezuela, Vidróczki Néptáncegyüttes, Ördögszekér Néptáncegyüttes

2010.

Ausztria, Bulgária, Chíle, Costa Rica, Paraguay, Kanada, Spanyolország (baszkok),Tajvan Matyó Néptáncegyüttes, Mátra Ördögszekér Néptáncegyüttes, Vidróczki Néptáncegyüttes Horvát és macedón dudások

2011.

Mexikó, Bosznia Hercegovina,Finnország, Kazakhsztán, Nigériai Spanyolország, Venezuela, Valamint két határon túli magyar néptáncegyüttes Fülekről és a salgótarjáni Nógrád Néptáncegyüttes lépett fel a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttessel egy közös palóc műsorral, ahol adatközlők is szerepeltek.

2012.

Argentína, Dagesztán, Spanyolország, Olaszország, Írország, Irak, Törökország, Lengyelország, Szerbia.

2013.

Azerbajdzsán, Kolumbia, Brazília, Franciaország,Görögország, Kína, Szerbia, Ukrajna, Panama, Indonézia, Grúzia, Lengyelország.

2014.

Bulgária,Csehország, Olaszország,Oroszország, Szicília,
Szlovénia,Törökország,Vidróczki Néptáncegyüttes,
Borostyán Néptáncegyüttes Gyöngyös, Szinvavölgyi Néptáncműhely.

2015.

Bulgária, Egyiptom, Görögország, Indonézia, Kolumbia, Lengyelország, Lettország, Paraguay, Szardínia, Szerbia.
 

 

Állandó támogatóink:

  • VAMAV Kft
  • Gyöngyös Város Önkormányzata
  • GYÖNGYÖK Mátra Művelődési Központ
  • Vak Bottyán János Műszaki és Közgazdasági SzakközépiskolaA családbarát környezet tudatosításának és megerősítésének érdekében a magyar Kormány döntése alapján 2018 a Családok Éve lett ( http://csaladokeve.hu/ ). A kezdeményezéshez a családoknak szóló programjaival a Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztivál is csatlakozott.

Rendezvények

Egyéb


Partnerség, társszervezeteink